MANTOLAMA NEDİR ?

    Mantolama, ısı yalıtımının özel bir uygulama şeklidir. Kısaca yapı duvarlarının dış tarafından yapılan ısı yalıtımına mantolama denir. Yapılarda duvarlara üç farklı şekilde ısı yalıtımı uygulaması yapılabilmektedir. Bunlar; içten yapılan ısı yalıtımı, çift duvar arası yapılan ısı yalıtımı ve duvarların dışına yapılan ısı yalıtımıdır.


Isı Yalıtımından - Mantolamadan Beklenen Faydalar Nelerdir?



Mantolaması olmayan yapılarda yaz-kış, gece-gündüz nedeniyle duvarlar, döşemeler gibi yapı elemanları yüksek sıcaklık farklarına maruz kalmaktadırlar. Isı yalıtımı yapılarak, yapı elemanlarındaki bu sıcaklık farkı en aza indirilmelidir. Böylece sıcaklık farkından dolayı oluşacak çatlaklar ve hasarlar önlenmiş olacak, dolayısı ile yapının kullanım ömrü uzarken, bakım onarım masrafları azalacaktır.

Mantolaması olmayan yapılardaki dış duvarların iç yüzeyleri aşırı soğuk olur. Bu soğuk yüzeyler iç ortamlarda soğuk hava akımları oluşturur. Isıtma sistemi yüksek sıcaklıkta çalıştırılsa bile, sıcak petekler ve soğuk duvar yüzeylerinin oluşturduğu kontrolsüz hava akımları nedeniyle hissedilen sıcaklık düşük kalır ve kişi ısındığını hissedemez. Oluşan bu hava akımları vücut direncinin kırılması, kasların tutulması gibi birçok rahatsızlığa sebep olur. Ayrıca soğuk duvar yüzeylerinde yoğuşma olduğundan, bu yüzeylerde zamanla küf ve mantar oluşur. Bu nedenlerin hepsi insan sağlığını tehdit eden bir ortam oluşturmaktadır. Mantolama yapılmasıyla dış duvarların iç yüzey sıcaklıkları artacak ve sağlığımızı tehdit eden bu durumlar ortadan kalkacaktır.

Mantolamasız yapılarda duvar içinde oluşan yoğuşma beton içindeki demirleri korozyona uğratabilmekte ve özellikle deprem sonucu ciddi hasarlara neden olabilmektedir. Mantolamanın yapılmasıyla duvar içinde oluşacak yoğuşma önlenecektir.

Mantolama bulunmayan yapılarda dış duvar iç yüzeyleri aşırı soğuk olur. Kışın ısıtma ihtiyacı hissettiğimiz kapalı alanları, bir yandan ısıtmaya çalışırken, soğuk duvar yüzeyleri de soğutmaktadır. Isıtma sistemleriyle ısıtılmaya çalışılan bu ortamlarda aslında soğuk duvarlar ısıtılmaya çalışılmakta dolayısı ile ısı duvarlardan dış ortama uçup gitmektedir. Yalıtımsız yapılarda bu nedenden dolayı %40-%60 arasında ısı kaybı gerçekleşmektedir. Tekniğine ve standartlara uygun yapılacak mantolama ile %40-%60 arasında bir ısı tasarrufu ve dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlanmalıdır.

Mantolama yapılmamış binalar aşırı yakıt ve enerji tüketimine neden olduğu için doğayı kirletmektedirler. Dış ortama kaçan ısı enerjisi ve yanmış yakıtların sera gazları dünyamızın ısınmasında ve doğal dengenin bozulmasında büyük rol oynamaktadırlar. Diğer yandan ülkemizde ısınma amacıyla da kullandığımız yakıt olan doğalgaz, başka ülkelerden ithal edilmekte, dolayısıyla yalıtımsız yapılardan dolayı fazladan harcanan yakıt nedeniyle de ülkemiz maddi kayba uğramaktadır. Bu nedenlerden dolayı “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” çıkarılmış ve “TS 825-Binalarda Isı Yalıtım Kuralları” standardıyla da ısı yalıtımın kuralları da belirlenmiştir. Yapılacak olan ısı yalıtımı bu problemlerin önlenmesi için alınan diğer önlemlerle beraber azaltıcı bir etki yaratacaktır.

Kısaca yapılacak ısı yalıtımı (mantolama); tasarruf sağlarken, sağlığımızı korurken, konforumuzu artırırken, diğer yandan yapıyı da korumalıdır. Bu faydaların sağlanabilmesi sonucunda çevre ve doğaya verilen zararlar azaltıldığı gibi ülkemizin cari açığını azaltıcı bir etki de yaratılmış olacaktır.

Soru: Isı Yalıtımı yapının hangi alanlarına uygulanmalıdır ?


Cevap: Bir yapıda duvarların ısı yalıtımı kadar çatı ve ısıtılmayan (bodrum gibi) alanlara komşu olan yüzeylerin yalıtımı da çok önemlidir. Bu nedenle yapının bu bölümlerinde yalıtım olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Isı yalıtımdan tam bir fayda sağlanması için yalıtımın bir bütün olduğu ve yapının her alanının yalıtım yapılmış olması gerektiği unutulmamalıdır. Aksi durumlarda yalıtım yapılmamış yüzeylerden ısı kayıpları devam edecek ve bu yüzeylerde yoğuşma riski oluşacaktır. Kısaca ısı yalıtımı yapılması gereken alanlar; dış duvarlar, çatı içi, bodrum tavanlarıdır.( Bknz: Mantolama ile ilgili sıkça sorulan sorular )

Kocaeli-Mantolama.com

Mantolama Nedir ?



Ücretsiz Keşif ve Fiyat Teklifi İçin Hemen Arayın
0262 426 61 13